Czas grillowania. Jak ograniczać wytwarzanie odpadów podczas wiosennych weekendów?

Coraz cieplejsze i dłuższe wieczory to czas, który zdecydowanie sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i biesiadowaniu z bliskimi. Niestety, tak długo wyczekiwany przez nas wszystkich okres wiosenno-letni często staje się też okazją do generowania ogromnych ilości odpadów, które mają niekorzystny wpływ na naszą planetę. Zużyte opakowania jednorazowe, butelki po wodzie, puszki po napojach gazowanych – to zaledwie część z wielu odpadów, które gromadzimy praktycznie każdego dnia. Jak zatrzymać tę szalejącą machinę i ograniczyć wytwarzanie odpadów? Oto nasze wskazówki!

Coraz cieplejsze i dłuższe wieczory to czas, który zdecydowanie sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i biesiadowaniu z bliskimi. Niestety, tak długo wyczekiwany przez nas wszystkich okres wiosenno-letni często staje się też okazją do generowania ogromnych ilości odpadów, które mają niekorzystny wpływ na naszą planetę. Zużyte opakowania jednorazowe, butelki po wodzie, puszki po napojach gazowanych – to zaledwie część z wielu odpadów, które gromadzimy praktycznie każdego dnia. Jak zatrzymać tę szalejącą machinę i ograniczyć wytwarzanie odpadów? Oto nasze wskazówki!

Śmieci zalewające Ziemię plagą dzisiejszych czasów

W ostatnich latach praktycznie na każdym kroku napotykamy się na kampanie społeczne związane z koniecznością dbania o naszą planetę i ograniczania wytwarzania sztucznych odpadów w środowisku. I chociaż wydawać by się mogło, że ogólna świadomość ekologiczna w naszym społeczeństwie jest już naprawdę spora, to wciąż docierają do nas smutne statystyki, które potwierdzają, że wiedzę teoretyczną niekoniecznie wcielamy w życie.

Okazuje się, że tylko w naszym kraju na wysypiska śmieci każdego roku trafia około 110 tysięcy ton jednorazowych butelek PET, które czasami rozkładają się nawet do 1 000 lat. To jednak nie wszystko. Jak podaje Polski Instytut Ekonomiczny, statystyczny Polak zużywa rocznie średnio 160 kg opakowań z tworzyw sztucznych. Jest to nieco mniej niż średnia dla całej Unii Europejskiej, ale niepokojące jest to, że zużycie sztucznych opakowań wciąż rośnie, a nie zawsze idzie w parze ze świadomością ekologiczną ich użytkowników,

Co to oznacza dla nas samych i dla środowiska? Plastik, który dziś towarzyszy nam niemal na każdym kroku, jeśli nie jest prawidłowo zagospodarowany,  w znacznym stopniu wpływa na zwiększone zużycie wody, jak również na choroby fauny i flory. Jaki z tego wniosek? Czas najwyższy na podjęcie radykalnych kroków dbajmy o prawidłową segregację odpadów. To najlepszy sposób, żeby odpady tworzyw sztucznych zostały ponownie wykorzystane i nie zanieczyszczały środowiska. W końcu przyszłość planety zależy od nas samych! 

KLIKNIJ I ZOBACZ NASZĄ OFERTĘ

Odpady po grillowaniu – co z nimi zrobić?

Grillowanie nie bez powodu nazywane jest narodową specjalnością Polaków. Gdy tylko temperatury za oknem zaczynają wzrastać, a dni robią się coraz dłuższe, coraz chętniej zaczynamy organizować imprezy w plenerze, których głównym elementem jest przyrządzanie kiełbasek z grilla. Niestety, sezon grillowy wiąże się też ze znacznym zwiększeniem generowania odpadów i zanieczyszczeń. Czy w związku z tym powinniśmy zrezygnować z wiosennego grillowania z przyjaciółmi? Wręcz przeciwnie! Kluczem jest jednak umiejętne podejście do tematu i kierowanie się dwiema ważnymi zasadami:

  • wyrzucanie odpadów do odpowiednich pojemników – nadpalone, aluminiowe tacki, podobnie jak jednorazowe grille, brudne talerze i papierowe tacki, należy wyrzucać do czarnych pojemników na odpady zmieszane. Jednorazowe talerzyki, kubeczki i sztućce wykonane z plastiku lub styropianu należy wyrzucać do żółtego kontenera, przeznaczonego na metale i tworzywa sztuczne. Wystudzony węgiel i popiół, który był używany w metalowym grillu, należy wyrzucać do kontenera na odpady zmieszane. Stary, zepsuty grill metalowy powinniśmy z kolei przekazać do PSZOK-u;
  • zapobieganie generowaniu zbyt dużej ilości odpadów – jest to możliwe np. poprzez unikanie stosowania jednorazowych sztućców, kubeczków i talerzyków, a zamiast tego wybieranie produktów wykonanych z ekologicznych materiałów. Zamiast sięgać po papierowe serwetki, warto wybrać serwetki i obrusy materiałowe, które wpływają korzystniej na środowisko naturalne. Okazuje się bowiem, że 6 serwetek materiałowych może zastąpić aż 6 000 jednorazowych serwetek papierowych. Podobną zasadę możemy zastosować w przypadku ręczników papierowych, które również warto zastąpić ściereczkami materiałowymi.

Ograniczenie zużycia opakowań jednorazowych – czy jest to możliwe?

Dużą nadzieją i optymizmem napawa nas to, że cały czas powstają nowe regulacje Unii Europejskiej, które zmierzają do ograniczania wytwarzania odpadów oraz wdrażania rozwiązań umożliwiających ich ponowne odzyskiwanie. Już w 2021 roku weszła w życie unijna dyrektywa, która dotyczy wycofania ze sprzedaży niektórych produktów jednorazowego użytku wykonanych z tworzyw sztucznych, np. plastikowych słomek i patyczków higienicznych.

Polski rząd również stara się dostosowywać do obecnych realiów i trudnej sytuacji naszej planety. W sejmie już czeka projekt ustawy, która zakłada spore ograniczenia w kwestii wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku wykonanych z tworzyw sztucznych, takich jak np. sztućce, słomki, talerzyki i pałeczki.

Podobny los mają podzielić styropianowe pojemniki na żywność oraz kubki, które również są szkodliwe dla naszego zdrowia. Mamy nadzieję, że nowe realia dotyczące sprzedaży opakowań z tworzyw sztucznych już niedługo staną się faktem, a wiosenne grillowanie nadal pozostanie przyjemnością, jednak znacznie bardziej ekologiczną!