Gdzie wyrzucić skorupki od jajek?

Jak wynika z danych GUS i KOWR, statystyczny Polak zjada średnio od 139 do 162 jaj rocznie, co daje liczbę około 13 jajek tygodniowo. Nie zaskakuje jednak fakt, że to w okresie wielkanocnym liczba ta wyraźnie wzrasta, sięgając nawet do 20 jaj tygodniowo. Żurek z jajkiem, jajko do dzielenia się z bliskimi, wszelkiego rodzaju mazurki, serniki i babki – gdy zbliża się Wielkanoc, w naszych domach zaczyna się prawdziwe jajeczne szaleństwo. Co jednak zrobić ze skorupkami po jajkach, ich zawartością czy też opakowaniem? W tym wyjątkowym czasie wielkanocnym podpowiadamy, jak prawidłowo segregować te odpady.

Jak wynika z danych GUS i KOWR, statystyczny Polak zjada średnio od 139 do 162 jaj rocznie, co daje liczbę około 13 jajek tygodniowo. Nie zaskakuje jednak fakt, że to w okresie wielkanocnym liczba ta wyraźnie wzrasta, sięgając nawet do 20 jaj tygodniowo. Żurek z jajkiem, jajko do dzielenia się z bliskimi, wszelkiego rodzaju mazurki, serniki i babki – gdy zbliża się Wielkanoc, w naszych domach zaczyna się prawdziwe jajeczne szaleństwo. Co jednak zrobić ze skorupkami po jajkach, ich zawartością czy też opakowaniem? W tym wyjątkowym czasie wielkanocnym podpowiadamy, jak prawidłowo segregować te odpady.

Gdzie wyrzucić skorupki od jajek i czy zawsze jest to konieczne?

Odpowiedź na to pytanie zaczniemy nieco przewrotnie. Otóż zacznijmy od tego, że skorupki od jajek wcale nie musimy wyrzucać – one mogą nam się jeszcze przydać, zwłaszcza jeśli dysponujemy własnym ogródkiem lub kochamy uprawę kwiatów doniczkowych.

Okazuje się bowiem, że nawóz ze skorupek jajecznych jest cennym źródłem wapnia, żelaza i wielu innych składników odżywczych, przez co wykazuje korzystne działanie na takie gatunki roślin, jak np. piwonia, lawenda, hortensja, liliowce, pomidory oraz ogórki. Pokruszone skorupki od jajek mogą również odstraszyć ślimaki, a także posłużyć jako wybielacz do tkanin lub naturalny odkamieniacz.

Jeżeli jednak pasja ogrodnicza nie jest nam bliska, a nadmiar odpadów po jajkach zaczyna nam przeszkadzać, zawsze powinniśmy pamiętać o tym, aby umieścić skorupki od jajek w odpowiednim pojemniku. Z uwagi na fakt, że są one zaliczane do stałych odpadów kuchennych, to należy umieszczać je w pojemniku na bioodpady, który zazwyczaj jest dostępny w kolorze brązowym. Warto jednak podkreślić, że skorupki od jajek zawsze powinny być wyrzucane oddzielnie, bez ich zawartości i bez opakowań, które nie są już zaliczane do odpadów biodegradowalnych.

Przypominamy również, że skorupki po jajkach, podobnie jak inne bioodpady, są doskonałym materiałem do kompostowania. Jak wspomnieliśmy wcześniej, zawierają dużą ilość wapnia i żelaza, przez co mogą okazać się korzystne dla prawidłowego wzrostu roślin. Co ważne, wykorzystanie skorupek do kompostownika jest też świetnym sposobem na zmniejszenie ilości generowanych śmieci, co jest ważne z punktu widzenia ochrony środowiska.

Surowe lub gotowane jajka – co z nimi zrobić?

Niestety, może zdarzyć się tak, że podczas przygotowywania wielkanocnej babki natrafimy na zepsute jajko, które nie nadaje się do wykorzystania. Co w takiej sytuacji zrobić – wylać jego zawartość do zlewu w kuchni lub toalecie? Nie! Jest to bardzo nierozsądne posunięcie, ponieważ może doprowadzić do niedrożności instalacji.

Z drugiej strony jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, w związku z czym nie możemy umieścić go wraz z innymi odpadami biodegradowalnymi w brązowym koszu na bioodpady. Odpowiednim miejscem jest więc kosz na odpady zmieszane, czyli pojemnik w kolorze czarnym. Do tego samego kosza powinny trafić też niewykorzystane jajka gotowane.

A co z opakowaniem po jajkach?

Ostatnią kwestią w temacie segregacji odpadów związanych z jajkami są pojemniki, w których były one początkowo przechowywane. Sposób postępowania jest w tym przypadku uzależniony od tego, z jakiego materiału została wykonana dana wytłaczanka. Wygląda to następująco:

  • styropianowe opakowania po jajkach trafiają do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne;
  • papierowe opakowania, wrzucamy do pojemnika na papier;
  • papierowe lub styropianowe opakowania, które zostały zabrudzone rozbitym jajkiem lub tłuszczem, muszą być umieszczone w pojemniku na odpady zmieszane (czarnym).

Gdzie wyrzucić skorupki od jajek w dużych ilościach? Tu potrzebne jest kompleksowe wsparcie

Zakłady cukiernicze, lokale gastronomiczne, firmy produkcyjne – wszystkie te miejsca każdego dnia generują duże ilości odpadów związanych z jajkami. W trosce o ich komfort oraz możliwość sprawnego radzenia sobie z odpadami w FOREST Gospodarka Odpadami od wielu lat oferujemy możliwość odbioru, transportu i przetwarzania odpadów żywnościowych. Zapewniamy terminowość w zakresie odbioru odpadów, a także stały kontakt z zespołem specjalistów, którzy służą wsparciem w przypadku pytań związanych z zagospodarowaniem odpadów spożywczych. Wszystkie zainteresowane osoby zapraszamy do kontaktu.