Kompostowanie nazywane jest nie bez powodu skarbem każdego ogrodnika. Kompost to nic innego jak naturalny nawóz, który może wzbogacić ziemię pod uprawy. Co odróżnia go od konwencjonalnych zamienników? I jakie inne funkcje pełni kompost?
Text box item sample content
Kompostowanie nazywane jest nie bez powodu skarbem każdego ogrodnika. Kompost to nic innego jak naturalny nawóz, który może wzbogacić ziemię pod uprawy. Co odróżnia go od konwencjonalnych zamienników? I jakie inne funkcje pełni kompost?
Kompostowanie to naturalny proces rozkładu masy organicznej (liści, traw, odpadów po jarzynach) przez mikroorganizmy, które do funkcjonowania potrzebują tlenu. Przeciwnym procesem jest gnicie, które odbywa się bez udziału tlenu. Kompost najczęściej ma formę kwadratu, utworzonego ze zbitych desek.
Kompost jest w 100% organiczny, a dodatkowo ta forma utylizacji resztek żywności, skoszonej, czy zgrabionej trawy i innych roślin to forma świadomego gospodarowania naszymi odpadami. Dzięki własnemu kompostowi unikamy używania chemicznych nawozów, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie i cały ekosystem.
Kompost możemy zrobić sami. Otwarty kompost jest idealny do ogrodu, natomiast kompostownik w zamkniętym pudełku, sprawdzi się w przypadku mieszkań w blokach i kamienicach. Technologie kompostowania można podzielić na pasywne i aktywne. Jednak najczęściej stosuje się połączenie ich obu, tj. stopniowe dodawanie składników na kompost oraz regularne mieszanie go*.
*Przepis na szybki kompost wraz z częstotliwością mieszania go, znajdziesz na końcu artykułu.
Kompostować można właściwie wszystkie rośliny zarówno jadalne, jak i te ozdobne z naszego ogrodu. Do przydomowego kompostownika możemy wrzucić: obierki z warzyw, zgniłe jarzyny i owoce, fusy z kawy i herbaty, a także zasuszone kwiaty z wazonu, opadłe liście, skoszoną trawę, chwasty (bez nasion), siano, słomę, małe i rozdrobnione gałęzie, popiół, a nawet glony i muł, które zalegały w naszym przydomowym oczku wodnym lub basenie.
Wskazówki:
Wyrzucone na kompost fusy po kawie oraz resztki po parzonej herbacie zwabią dodatkowo dżdżownice, które odgrywają znaczącą rolę w glebach – ryjąc korytarze, napowietrzają je. Dodatkowo dżdżownice przerabiają substancje organiczne w humus, tworząc doskonałe podłoże dla naszych roślin.
Zwracajmy uwagę, aby do kompostownika nie dostawały się tworzywa sztuczne, czyli opakowania foliowe, styropian i inne.
Nie zapominaj o mieszaniu warstw kompostu co jakiś czas. Układaj na przemian mokre i suche warstwy. Im więcej składników na kompoście, tym trudniej go przemieszać.
Jeśli posiadamy już kompostownik i stoi w zacienionym miejscu, możemy zabrać się do kompostowania trawy. Świeżo skoszoną trawę podsusz przez 2-3 dni, zanim wyłożysz ją na kompost. Będzie mieć mniejszą objętość i wilgotność. Kompost z samej trawy to nie do końca dobry pomysł, dlatego warto mieszać go z innymi resztkami roślinnymi. Jeśli kompost z trawy jest bardzo suchy, musimy dodać do niego wody.
Potrzebujesz wzbogacić i poprawić stan gleby w ogrodzie? Jeżeli posiadasz ziemię gliniastą lub piaszczystą, słowem zbyt mało żyzną, aby móc stworzyć przydomowy warzywnik, skorzystaj z przepisu na szybki kompost. W 6 tygodni stworzysz własny, w 100% naturalny i organiczny nawóz, który może posłużyć do uprawy pomidorów, ogórków, cukinii i innych warzyw.
Odpady mogą posłużyć do wytworzenia biogazu, czyli mieszaniny gazów, które są produktem beztlenowego rozkładu materii organicznej i częściowo rozpadu gnilnego. Biogaz jest uważany za odnawialne źródło energii oraz odpowiednio oczyszczony, może być źródłem biopaliw. Energia z odpadów pozwala uzyskać niezależność energetyczną, obniżyć rachunki za energię i zwiększyć udział zielonej energii w miksie energetycznym.